Kontanter

Kontanter

Kontanter - må man akseptere kontanter?

Stortinget har vedtatt at kunder i Norge skal ha rett til å betale med kontanter. Det ble vedtatt endringer i Finansavtaleloven 23. mai 2024 som styrker forbrukernes rettigheter når det kommer til bruk av kontanter. Endringene skal sikre at folk i Norge har rett til å betale med kontanter. 

– Vi må legge til rette for at folk som synes det digitale er litt vanskelig kan være trygge på at de får betalt kontant når de går i butikken, sier stortingsrepresentant for Senterpartiet Sigbjørn Gjelsvik. 

– Krig og uro i vårt eget nærområde de siste årene har for alvor vist at vi må ta beredskap på alvor. Det er ikke uten grunn at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler alle å ha litt kontanter hjemme. Derfor er dagens vedtak også et viktig beredskapstiltak sier han. 

(Sitater hentet fra E24)

Dette betyr at om en kunde ønsker å betale kontant er man pliktig til å ta imot og ha veksel for å kunne gi tilbake. 

Mange har tatt til orde for å fjerne kontanter som betalingsmiddel av ulike årsaker. Og andelen kontanter i varehandelen er blitt kraftig redusert de senere år. Med dette vedtaket ser det ikke ut til at kontanter forsvinner med det første. Vedtaket vil for en del næringsdrivende få praktiske konsekvenser. 

Et poeng i en svært sårbar og digital verden er at ved kriser, hacking av digitale løsninger, strømbrudd etc så vil kontanter fortsatt “virke” selv om betalingsterminalen ikke har strøm eller nettverk faller sammen. 

Norsk Butikkdata anbefaler alle kunder å kunne tilby kontant betaling. Og vi selvsagt råd rundt alle betalingsplattformer, som det stadig blir flere av, tilgjengelig i det Norske markedet.